#FundacjazTobawDomu cz. 19: Niby pijawki a takie miłe

Dziś #FundacjazTobawDomu zaprasza na film i mini lekcję o pijawkach. Przygotowała je nasze edukatorka, hydrobiolożka Klaudia Cebulska. Nieprawdą jest, że każda pijawka może nas zaatakować! • Krwią człowieka żywią się pijawki lekarskie – stosowane w hirudoterapii. • Pijawki prowadzą drapieżny lub pasożytniczy tryb życia. Polują na słodkowodne bezkręgowce (np. larwy owadów, ślimaki, narybek, kijanki) lub pasożytują na kręgowcach (np. rybach, żółwiach, ptakach wodnych). • Mają wydłużone, kurczliwe i segmentowane ciało oraz przyssawki, dzięki którym mogą przytwierdzać się do podłoża i przemieszczać „krocząc”. • W przedniej przyssawce pijawki znajduje się jej otwór gębowy. • Niektóre z nich potrafią pływać wykonując faliste ruchy ciała, a inne w przypadku zagrożenia zwijają się w kulkę

KLIKNIJ TU