Wszędzie ich już pełno, w niektórych miejscach kwitły nawet ostatniej, ciepłej zimy. Dziś nasza „ziołowa” edukatorka Katrzyna Hońska-Guzik poleca Stokrotkę w kuchni. Liście, które można zbierać od wiosny do jesieni, są świetnym składnikiem sałatek, zup, sosów. Można je dodawać do żółtego sera, twarogu, kanapek, past. Smakiem przypominają sałatę, roszponkę. Kwiaty, zbierane od wiosny do jesieni, wykorzystuje się do sałatek warzywnych, owocowych, słodkich syropów, racuchów, naleśników, blinów. Służą jako jadalna dekoracja deserów, dań warzywnych oraz mięsnych. Pąki kwiatów można marynować jak kapary.
A teraz przepis na syrop ze stokrotek: ¾ szklanki cukru, 2 szklanki kwiatów. Pół szklanki wody zagotować z cukrem, dodać kwiaty i gotować 5 min. Na małym ogniu. Odstawiać na noc, kwiaty odcisnąć przez gazę. Płyn podgrzewać ok. 1 godz. na małym ogniu, by odparowała woda. Gorący syrop rozlać do małych słoików i mocno zakręcić. Syrop działa wzmacniająco, zwłaszcza przy przeziębieniach. Zdrowia!
Wolontariuszy PAW zapraszamy do działań
Strefa kibica i depozyt w czasie Biegu Wiosennego, 8 marca - szczegóły Ewa
Wieszanie budek lęgowych - szczegóły Ewa
Jeśli chcesz - jako wolontariusz - prowadzić zajęcia dla seniorów, napisz ( Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript. ) lub zadzwoń (666 031 514)