#FundacjazTobawDomu

Skoro nie możemy prowadzić na miejscu, czyli w Parku Śląskim, edukacji ekologicznej i przyrodniczej dzieci oraz zajęć dla seniorów, postanowiliśmy pojawiać się w Waszych domach. Fundacyjni edukatorzy: botanicy, ornitolog, dendrolog…, wolontariusze oraz partnerzy dzielą się w ramach naszej akcji swoimi wiadomościami, materiałami, umiejętnościami…

Zobaczcie ich filmy, zdjęcia, podcasty, ciekawe wiadomości… Poniżej na tej stronie i na naszym profilu: facebook.com/fundacjaparkslaski zamieszczamy kolejne odcinki.

Najpierw jednak opis do naszego zdjęcia: nazywane są dinozaurami wśród owadów, bo to najstarsze drapieżne owady na świecie – żyły już przed 200 mln lat. Co to? To ważki. W Parku Śląskim będą widoczne, w połowie lipca – na razie więc pokazujemy je w ramach naszej akcji. Ważki opisała nasza edukatorka, wielka fachowczyni od stworzeń wodnych Klaudia Cebulska. I kolejne podane przez nią ciekawostki: larwy ważek polują głównie na owady wodne, ale niektóre większe gatunki mogą zjadać kijanki lub małe ryby. Swoje ofiary chwytają za pomocą zrośniętej dolnej wargi i narządów gębowych tworzących tzw. maskę. W ciągu 2 godzin potrafią upolować 40 much. Ich oczy złożone są z wielu mniejszych oczek, co zapewnia im bardzo dobre widzenie. Większość życia spędzają w wodzie w stadium larwy, linieją nawet 15 razy. Dorosłe potrafią latać do przodu, do tyłu lub zawisać w powietrzu, ale nie potrafią chodzić.

Autorką zdjęcia (samiec żagnicy jesiennej, który zasiedla płytkie zbiorniki bogate w wysoką roślinność szuwarową) jest kolejna nasza edukatorka, autorka boskich zdjęć parkowej przyrody Barbara Bacler-Żbikowska