SPIN DAY 2017

10 listopada 2017 wraz z innymi instytucjami zrzeszonymi w SPIN (Porozumienie Społeczeństwo i Nauka) obchodzimy Międzynarodowy Dzień Centrów i Muzeów Nauki. Wiele miejsc w kraju i zagranicą przygotowało z tej okazji specjalne atrakcje dla swoich gości.

Lp Gdzie? Kto organizuje? W jakich godzinach? Co będzie?
1 Bełchatów Plac Gabriela Narutowicza 3 Miejskie Centrum Kultury PGE „Giganty Mocy” 9:00 - 14:00

Prelekcje:

Godz. 9:00-10:00 oraz godz. 13:00-14:00

Wykład podróżniczy, który będzie poruszał tematykę ochrony przyrody i środowiska, prowadzony przez Szymona Radzimierskiego podróżnika, blogera oraz autora książki ”Dziennik łowcy przygód”.

Warsztaty związane z zanieczyszczeniem atmosfery (smogiem) oraz niebezpiecznymi zjawiskami atmosferycznymi.

Godz. 10:00-11:00 „Misja: Czysta Emisja”

Godz. 10:00-11:00 „Niebezpieczne zjawiska pogodowe”

Godz. 11:30-12:30 „Misja: Czysta Emisja”

Godz. 11:30-12:30 „Niebezpieczne zjawiska pogodowe”

2 Białystok

ul. Wiejska 45A

Wydział Informatyki, Politechnika Białostocka,

Centrum Popularyzacji Matematyki „Signum”, Wydział Informatyki, Politechnika Białostocka, PTM Oddział Białostocki, CKU w Białymstoku 10:00 - 13:00

1.                  Wystawa prac konkursu matematyczno-statystycznego na temat problemów zanieczyszczeń atmosfery – plakaty, konkurs ogłoszony zostanie wcześniej (Smog w liczbach)

2.                  Popularnonaukowe wykłady z matematyki (3w po 45min)

3.                  Gry i układanki matematyczne –piknik (3h)

3 Bydgoszcz

ul. Fordońska 246

Centrum Zabaw Rodzinnych Family Park

Fundacja Profesora Ciekawskiego / Family Park 10:00-13:00 15:00-18:00

Dwie sesje – poranna i popołudniowa odpowiednio dla grup zorganizowanych oraz dla klientów indywidualnych.

W skład sesji wchodzą:

1. Wykład dotyczący atmosfery ziemskiej i zanieczyszczeń w niej obecnych (30min.)

2. Pokaz doświadczeń związanych z pierwiastkami i związkami obecnymi w powietrzu (45min.)

3. Wykład + pokaz eksperymentów dotyczących kwaśnych deszczy (30 min.)

4. Warsztaty eksperymentowania związane z dwutlenkiem węgla (45 min.)

5. Czas wolny na wystawie eksponatów naukowych (30 min.)

+ stanowisko warsztatowe dotyczące elektroniki czynne przez cały czas trwania sesji

4 Chęciny Podzamcze 45

Regionalne Centrum Naukowo-Technologiczne

Centrum Nauki Leonardo da Vinci

9:00 - 16:00
  1. Wystawa interaktywna „Człowiek - niezwykła maszyna”, dostępna dla zwiedzających w godzinach trwania SPiN DAY. Tematem wystawy jest zdrowy organizm ludzki – dobrze funkcjonujące ludzkie ciało, które pozwala zachować sprawność fizyczną i umysłową. Wystawa ma uświadomić zwiedzającym, jak złożony i wymagający jest organizm ludzki. Przedstawia pięć czynności życiowych człowieka (oddychanie, bicie serca, reakcja na bodźce, utrzymanie postawy pionowej ciała oraz odżywianie), które utrzymują organizm w stanie biologicznej równowagi.
  2. Warsztaty przyrodnicze pn. "Świet(l)ne eksperymenty" (przeprowadzone dwukrotnie w ciągu dnia). Zajęcia o charakterze doświadczalnym ukazujące rolę światła w przyrodzie. Uczestnicy zajęć, będą mogli poznać różne przyczyny świecenia ciał stałych, cieczy i gazów z uwzględnieniem procesów fizycznych, chemicznych i biologicznych, na przykładzie wybranych zjawisk przyrodniczych. Szczególnie ciekawym zjawiskiem, omawianym na zajęciach będzie luminescencja, polegająca na emisji światła widzialnego. Dzieciaki samodzielnie stworzą ciecze o właściwościach luminescencyjnych, wykorzystując do tego tusze z wkładów do zakreślaczy, skrobię, tonic czy wodę i lampę UV.
  3. Warsztaty biologiczno-chemiczne pn. „Mydło-pogromca brudu” " (przeprowadzone dwukrotnie w ciągu dnia). Uczestnicy warsztatów poznają historię mydła, dowiedzą się jak powstaje, jakie ma właściwości i dlaczego się pieni. Odpowiedzi na te, i inne pytania młodzi naukowcy uzyskają, przeprowadzając szereg doświadczeń chemicznych. Dla chemika bowiem mydła to przede wszystkim sole kwasów tłuszczowych. W zależności od substratów możemy uzyskać miękkie mydło szare, twarde sodowe bądź słabo rozpuszczalne litowe. Podczas warsztatów, dzieci samodzielnie pod okiem prowadzącego, wykonają jedno z wyżej wymienionych - kolorowe i pachnące mydełko glicerynowe.
  4. Pokazy naukowe. 30-minutowe pokazy biologiczno-chemiczne (przeprowadzone dwukrotnie) angażujące publiczność. Podczas widowiskowych pokazów wykorzystany będzie m.in. ciekły azot, jodek potasu, azotan (V) ołowiu (II), nadmanganian potasu i siarczan (VI) miedzi (II). Przykładowe   nazwy doświadczeń: „Złoto dla zuchwałych”, „Powietrzny parowóz”, „Pojawia się i znika”, „Eksperyment mrożący krew w żyłach”, „Chemiczny kameleon”. Jedno z prezentowanych doświadczeń, wspomniane jako wspólny eksperyment będzie dotyczyło Smogu i tego, w jaki sposób powstaje.
5 Chorzów

Aleja Gwiazd 2

Park Śląski

Fundacja Park Śląski 9:00 – 13:00

3 warsztaty, każdy powtórzony czterokrotnie:

1. Ekologiczny warsztat terenowy- badanie czystości powietrza przy użyciu miernika zawartości pyłów zawieszonych oraz miernika zawartości CO2
  2. Warsztat dendrologiczny- Oczyszczająca rola drzew - badanie zależności czystości powietrza od występujących w danym miejscu gatunków drzew przy użyciu miernika zawartości pyłów zawieszonych oraz miernika zawartości CO2
  3. Warsztat w laboratorium – w jaki sposób rośliny filtrują powietrze?

W godzinach 9.00-12.00 w zajęciach wezmą udział szkolne grupy zorganizowane, o godz.12.00- wszyscy chętni, na podstawie zgłoszeń indywidualnych

6 Gdańsk ul. Gradowa 6 Centrum Hewelianum 8:30 - 14:30
„Powietrze kontra próżnia” to warsztaty, podczas których przeprowadzone ostaną eksperymenty z użyciem pompy próżniowej. Poza tym uczestnicy wykonają proste doświadczenia prezentujące różne zagadnienia związane z fizyką powietrza. Dodatkowo poruszony zostanie temat zanieczyszczenia powietrza. Czas trwania zajęć: ok. 45min., odbędzie się 5 warsztatów w ciągu dnia.
7 Gdynia Aleja Zwycięstwa 96/98 Centrum Nauki EXPERYMENT 10:00 – 13:00

Odwołując się do istotnej kwestii ochrony naszej Ziemi i tematu smogu, Centrum Nauki EXPERYMENT zaprezentuje aktywności mające na celu przybliżenie gościom, zarówno tym małym, jak i nieco starszym, tego ważnego zagadnienia. W programie:

otwarte warsztaty - wykonywanie doświadczeń związanych z zanieczyszczeniami powietrza pod okiem edukatorów (aktywności w godzinach 10.00 – 13.00)

prezentacje na scenie pt. "Pokonaj smog'a" połączone z krótkim pokazem dotyczącym zanieczyszczeń powietrza - doświadczenia i eksperymenty przeprowadzane z udziałem publiczności

• miniwykład poświęcony zagadnieniu smogu oraz problemów globalizacji
  • ekspozycje dotyczące zanieczyszczeń planety oraz konieczności zadbania o jej przyszłość

rozstrzygniecie konkursu dla szkół

8 Kielce ul. Olszewskiego 6 Energetyczne Centrum Nauki Kieleckiego Parku Technologicznego

8:00 – 14:00

18:00 – 20:00

Warsztaty odbędą się w laboratorium Energetycznego Centrum Nauki w godzinach 08:30-10:00, 10:30-12:00, 12:30-14:00
(dla uczniów szkół podstawowych i gimnazjum) oraz w godzinach 18:00-18:45, 19:00-19:45 (dla osób indywidualnych i rodzin).

Tematyka:

Na warsztatach uczestnicy dowiedzą się czym jest smog, jak i dlaczego powstaje, co wchodzi w jego skład, kiedy jest go najwięcej i dlaczego jest groźny dla człowieka. Edukatorzy wspólnie z uczestnikami przeanalizują próbki obrazujące zanieczyszczenie powietrza w różnych częściach Kielc oraz poza miastem (wieś, las). Uczestnicy dowiedzą się również gdzie można uzyskać informacje o aktualnych danych dotyczących jakości powietrza w Polsce, a na zakończenie wykonają eksperymenty przedstawiające sposób powstawania smogu oraz jego negatywny wpływ na ludzki organizm.

9 Kielce ul. Daleszycka 21 GEOPARK KIELCE – Centrum Geoedukacji

10.00 - 12.00

13.00 – 15.00

Geo-Day