O czym pisko i tyrliko ptok spod familoka?

Edukacja ornitologiczna dla Ślązaków

Od kwietnia do końca listopada 2017 roku Fundacja Park Śląski realizuje projekt „O czym pisko i tyrliko ptak spod familoka? – ptasi projekt edukacyjny dla mieszkańców śląskich miast”. „Familok” to charakterystyczny budynek mieszkalny wielorodzinny (często z czerwonej cegły) przeznaczony dla pracowników przemysłu ciężkiego i ich rodzin, przede wszystkim górników i hutników. Familoki budowano na przełomie XIX i XX wieku w miastach z dużymi zakładami przemysłowymi, gdzie wypełniały całe osiedla. Nazwa budynków znalazła się w tytule projektu, gdyż przyroda terenów zurbanizowanych Śląska jest trudniejsza do obserwacji niż w innych miejscach. Razem będziemy jej słuchać.

Problem deficytu kontaktu z przyrodą w miastach jest znacznie poważniejszy i dotyczy nie tylko Śląska. Z powodu szybko postępującej urbanizacji przewiduje się, że do roku 2025 populacja ludzi w miastach wyniesie 5 miliardów i będzie stanowić 65 % populacji światowej. Większość ludzi będzie miało mały kontakt z dziką przyrodą w naturalnych siedliskach, którą będzie widywało tylko na terenie miast. W najtrudniejszej sytuacji są dzieci, które wychowują się w mieście. Wakacje u dziadków na wsi, czy wolny czas spędzany na działce pamięta tylko starsze pokolenie. Poznawanie przyrody poprzez komputer i Internet powoduje, że dzieci nie odnajdują się w terenie, boją się przyrody i jej odgłosów, nie wiedzą jak się zachować w parku, czy w lesie, do których boją się pójść. Ich rodzice też mają niewielką wiedzę o przyrodzie, więc nie mogą jej przekazać. Brak kontaktu z przyrodą to stres, depresja, choroby fizyczne i psychiczne. Istnieje pilna potrzeba pokazania „mieszczuchom” przyjemności czerpanej z kontaktu z naturą, a kolorowe oraz śpiewające ptaki są najwdzięczniejszymi zwierzętami do tej nauki.

W ramach projektu, dzieci z młodszych klas SP (I-III, IV-VI) oraz przedszkolaki i uczniowie zerówek mieszkający w miastach województwa śląskiego będą przyjeżdżać na zajęcia o ochronie ptaków do Parku Śląskiego. W ramach projektu przewiduje się 20 godzin warsztatowych dla

około 400 uczniów. (rezerwacja na zajęcia w pierwszej połowie lipca odbywa się mailowo: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript. ) Uczestnikami warsztatów będą również seniorzy uczestniczący w Kongresie "Obywatel Senior na trawie" w Parku Śląskim. Wezmą oni udział w warsztatach z montowania budek/ karmników i zasad prawidłowej ochrony ptaków. Odbiorcy strony internetowej Fundacji Park Śląski oraz portalu społecznościowego Facebook, którzy będą słuchać głosów ptaków i czytać o nich posty. Uczestnicy projektu staną się bogatsi o wiedzę na temat ptaków miast, ich specyficznej ekologii, będą potrafili rozpoznać podstawowe gatunki po śpiewie oraz uzyskają fachową wiedzę na temat ochrony ptaków w miastach. Zakupiliśmy 20 skrzynek lęgowych dla różnych gatunków ptaków, które już od połowy kwietnia są zamontowane w terenie oraz posłużą do warsztatów praktycznych. Rozpoczęliśmy również nagrywanie głosów ptaków w Parku Śląskim, których wkrótce będzie można posłuchać w plikach dźwiękowych na naszej stronie. Projekt uzyskał dotację od Fundacji PZU w trybie pozakonkursowym.

1. Zielonej Akademii (prace ogrodnicze), stałe działanie

2. Nocy Świętojańskiej na Elce (24 i 25 VI)