EkoSpotkania

EkoSpotkania w Parku Śląskim są odpowiedzią na często zgłaszane przez dorosłych gości Parku postulaty, aby i dla nich, nie tylko dla dzieci i młodzieży, adresować wydarzenia poszerzające wiedzę przyrodniczą i uwrażliwiające na otaczający nas świat.

EkoSpotkania todwanaście tematycznych otwartych seminariów ze specjalistami różnych dziedzin przyrodniczych. Każde spotkanie będzie się składało z zajęć w terenie i wykładu Tematyka spotkań nawiązuje do kalendarza świąt przyrodniczych.

Spotkania odbywać się będą jako wydarzenie towarzyszące Śniadaniom na Trawie i Świętu Kwiatów. O przyrodzie przecież najlepiej słucha się siedząc na trawie, przy śpiewie ptaków i szumie drzew.

Do prowadzenia spotkań zaprosiliśmy specjalistów, którzy nie tylko mają ogromną wiedzę, ale też talent do porywającego opowiadania:

1. Ekologia jako podstawa naszego myślenia – prof. dr hab. Piotr Skubała, 6 maja, godz.11.00-13.00, Rosarium
  2. Czy w parkach miejskich jest dzika przyroda” - dr Emilia Grzędzicka 6 maja, godz.11.00-13.00, Rosarium
  3. Światowy Dzień Ptaków Wędrownych - dr Emilia Grzędzicka 13 maja, godz.11.00-13.00, zbiórka na terenie Święta Kwiatów przy scenie
  4. Uroki Ogrodu Bylinowego –mgr inż. Łukasz Drozd 20 maja, godz.11.00-13.00, Rosarium
  5. Światowy Dzień Ochrony Środowiska– prof. dr hab. Adam Rostański, 3 czerwca, godz.11.00-13.00, Rosarium
  6. Uroki Rosarium - mgr inż. Krystian Golasz 17 czerwca, godz.11.00-13.00, Rosarium
  7. Sekretne życie drzew – prof. dr hab. Piotr Skubała 1 lipca, godz.11.00-13.00, Rosarium
  8. Lecznicze właściwości ziół– mgr Katarzyna Kowalik 19 sierpnia, godz.11.00-13.00, Rosarium
  9. Tajniki fotografowania przyrody– dr Barbara Bacler-Żbikowska 29 lipca, godz.11.00-13.00, Rosarium
  10. Deficyt natury u dzieci i dorosłych – dr Maja Głowacka 19 sierpnia, godz.11.00-13.00, Rosarium
  11. Wy nie wiecie a ja wiem, jak rozmawiać trzeba z psem- o relacji człowiek –pies eksperci Fundacji Psi Wybieg 2 września, godz.11.00-13.00, Rosarium
  12. Behavioryzm zwierząt eksperci Fundacji Psi Wybieg 2 września, godz.11.00-13.00, Rosarium

Do udziału w spotkaniach nie trzeba się wcześniej zgłaszać, wystarczy stawić się punktualnie i w odpowiednim (wygodnym i terenowym) stroju. W przypadku bardzo niekorzystnej pogody spotkanie będzie odbywało się w Dyrekcji Parku, nie rezygnujcie z powodu deszczu! Udział w spotkaniach jest bezpłatny, EkoSpotkania są dofinansowane przez Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach.

1. Zielonej Akademii (prace ogrodnicze), stałe działanie