Nasi niewidomi goście

W ten przepiękny październikowy dzień gościmy w Parku grupę osób niewidomych i niedowidzących z Fundacji Szansa dla Niewidomych. Podczas zajęć terenowych uczyli się rozróżniać gatunki roślin po owocach, liściach, kwiatach, wąchali róże, podsłuchiwali ptaki. Podczas zajęć laboratoryjnych każdy na własnej skórze, a właściwie na własnym języku, miał okazję sprawdzić jak rozłożone są kupki smakowe na języku. Rozróżnialiśmy również tropy zwierząt i ptasie pióra. Niektórym uczestnikom udało się też dojrzeć okazy pod binokularami. Wycieczka nadal trwa- teraz wolontariusze Parkowej Akademii Wolontariatu zabrali gości do Galerii Rzeźby Śląskiej. Nasze wolontariuszki-absolwentki kursu Opiekun osoby niepełnosprawnej mają dziś okazję sprawdzić w praktyce pomoc osobie niewidomej! Fundacja Szansa dla Niewidomych dziękujemy za przemiłą wizytę!