Piknik Integracyjny Osób Niepełnosprawnych

Serdecznie zapraszamy do udziału w Śląskim Pikniku Osób Niepełnosprawnych, który odbędzie się w poniedziałek 7 września 2015 roku w Parku Śląskim, na terenie Rosarium.

7 września 2015 roku w Parku Śląskim pojawią się goście szczególni i bardzo wymagający. W tym dniu w pachnącym kwiatami Rosarium odbędzie się Piknik Integracyjny Osób Niepełnosprawnych. Już dziś zgłoszonych na Piknik jest ponad 1500 osób z niepełnosprawnością somatyczną i intelektualną, z wadami wzroku, słuchu  oraz osób chorych z terenu całego województwa Śląskiego. Odwiedzą Park, aby wspólnie się bawić, zaprezentować swój program artystyczny i wytwory swoich rąk, wziąć udział
w zabawach i konkurencjach sportowych.

Gośćmi Pikniku będą pracownicy zakładów aktywności zawodowej, uczestnicy warsztatów terapii zajęciowej, członkowie  organizacji działających na rzecz osób niepełnosprawnych, osoby indywidualne.

W programie Pikniku między innymi:

• Uroczyste Rozpoczęcie Pikniku o godz. 9.00
  • Otwarta Scena -prezentacje muzyczne, teatralne, recytatorskie i taneczne w wykonaniu uczestników Pikniku
  • Sportowa Łąka – konkurencje sportowe, zabawy zręcznościowe,
  • Animacje- puszczanie baniek, malowanie buzi, zabawy integracyjne
  • Plener malarski i fotobudki
  • Pokazy Wojewódzkiej Komendy Policji
  • Jarmark Instytucji i Organizacji – kilkanaście stoisk z dziełami podopiecznych Zakładów Aktywności Zawodowej i Warsztatów Terapii Zajęciowej
  • Porady lekarzy i innych specjalistów
  • Porady wykładowców i asystentów Katedry Zdrowia Kobiety i Katedry Pielęgniarstwa Wydziału Nauk o Zdrowiu Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach
  • Porady i punkt informacyjny Zakładu Ubezpieczeń Społecznych
  • Możliwość nieodpłatnych odwiedzin w parkowych instytucjach- Skansenie, Śląskim Ogrodzie Zoologicznym i Planetarium

Organizatorem Pikniku jest Wydział Zdrowia i Polityki Społecznej Urzędu Marszałkowskiego w Katowicach oraz Fundacja „Park Śląski”. Organizacja Pikniku stała się możliwa dzięki dofinansowaniu z budżetu Województwa Śląskiego oraz wsparciu WPKiW S.A. W organizację programu Pikniku włączyli się: Planetarium Śląskie, Śląski Ogród Zoologiczny, Górnośląski Park Etnograficzny, ZUS Oddział w Chorzowie, Wydział Nauk o Zdrowiu ŚLUM, Wojewódzka Komenda Policji, Śląskie Wesołe Miasteczko. Opiekę medyczną nad uczestnikami imprezy sprawować będzie Wojewódzkie Pogotowie Ratunkowe w Katowicach oraz patrol ratowników medycznych.