SPIN DAY w Parku Śląskim

Promując ideę rozwoju społeczeństwa opartego na edukacji, nauce, technice i innowacji - Porozumienie Społeczeństwo i Nauka jednego dnia (12 września) organizuje ogólnopolską akcję „SPiN Day - dla społeczeństwa i nauki”. To pierwsze tego typu wydarzenie realizowane na taką skalę przez popularyzatorów nauki w Polsce.

- W wymiarze krajowym chcemy pokazać spójność zróżnicowanego środowiska edukacji nieformalnej, jego potencjał i wzajemne wspieranie. Lokalnie to pokazanie czym może być centrum nauki, że w nim powstają fantastyczne pomysły i że posiada duże możliwości, z których mogą skorzystać szerokie grupy odbiorców - mówi pomysłodawca wydarzenia Tomasz Michalski z rzeszowskiego Stowarzyszenia Explores.

Jednego dnia, w sobotę 12 września, w całej Polsce odbędą się różnorodne wystawy, warsztaty i pokazy naukowe, obejmujące swą tematyką zagadnienia z wielu obszarów wiedzy. Wydarzenia SPiN Day, organizowane przez 23 instytucje skupione w Porozumieniu SPiN, odbędą się w 27 miejscach na terenie całego kraju. mapa SPiN Day to nie tylko dobra zabawa inspirowana nauką. To także realizacja kluczowych celów Porozumienia: „wyjaśnienie czym jest nauka, rozbudzenie społecznego zainteresowania wiedzą, budowanie przestrzeni do dialogu na temat nauki, pokazywanie jej piękna i uświadomienia jej społecznego znaczenia, a także zainspirowanie dla wyboru kariery naukowej” – jak je określił Robert Firmhofer, sekretarz Porozumienia SPiN.

SPiNamy się dla Ciebie!

Fundacja Park Śląski zaprasza wszystkich miłośników i pasjonatów nauki do wspólnej zabawy. W sobotę (12 września) w godz.10.00-14.00 będzie można bezpłatnie wziąć udział w SPiN Day w Parku Śląskim, podczas którego przeprowadzimy 5 różnych godzinnych warsztatów: dendrologiczne, ornitologiczne, przyrodnicze, laboratoryjne i z robotyki z wykorzystaniem odnawialnych źródeł energii.

Doceniając wydarzenie organizowane przez Porozumienie Społeczeństwo i Nauka patronat honorowy nad akcją objęły Minister Edukacji Narodowej, Minister Nauki i Szkolnictwa Wyższego, a także Prezes Polskiej Akademii Nauk.

SPiN dla społeczeństwa i nauki

Porozumienie Społeczeństwo i Nauka SPiN powstało w 2013 roku jako inicjatywa instytucji biorących udział w organizowanej od 2007 roku konferencji „Interakcja-Integracja”. Głównym celem Porozumienia jest rozwój społeczeństwa opartego na edukacji, nauce, technice i innowacji m.in. poprzez zachęcanie do krytycznego i kreatywnego myślenia, budowanie poczucia podmiotowości i odpowiedzialności oraz wspomaganie lepszego rozumienia nauki i inspirowanie dialogu społecznego. Znaczenie Porozumienia podkreśliła Joanna Kluzik-Rostkowska, minister edukacji narodowej: „Jesteście Państwo z punktu widzenia edukacji bezcenni. Trzeba zrobić wszystko, by dowiedziały się o was szkoły i by dowiedzieli się rodzice” - powiedziała podczas tegorocznego spotkania z Radą Porozumienia SPiN. A minister nauki i szkolnictwa wyższego Lena Kolarska-Bobińska stwierdziła: „To, co robi środowisko SPiN, jest ważne także dla Unii Europejskiej. Innowacje są w tej chwili uważane za koło zamachowe gospodarki . A zdolność do innowacyjnego myślenia  powstaje w wyniku całego procesu edukacyjnego od przedszkola do uczelni wyższej.  A tak rozumiany proces może powstać tylko przy związku nauki ze społeczeństwem.”

Informacje szczegółowe:

W warsztatach uczestniczyć mogą zorganizowane grupy dzieci i młodzieży (szkoły, stowarzyszenia) oraz uczestnicy indywidualni po wysłaniu do dnia 4 IX 2015 zgłoszenia na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript. i otrzymaniu potwierdzenia zakwalifikowania.

Warsztaty laboratoryjne i warsztaty z robotyki adresowane są dla dzieci po ukończeniu 8 roku życia.
Każdy warsztat odbywać się będzie 4 razy, każdy trwać będzie godzinę i zaczynać się będzie o pełnej godzinie.

Warsztaty ornitologiczne, przyrodnicze i dendrologiczne odbędą się, bez względu na pogodę, w terenie.

Warsztaty przyrodnicze, laboratoryjne i ornitologiczne rozpoczynają się w siedzibie Fundacji Park Śląski- Aleja Gwiazd 2,

Warsztaty dendrologiczne i z robotyki- w budynku Dyrekcji, Aleja Różana 2.