Konferencja naukowa

Fundacja Park Śląski zaprasza na konferencję naukową

DEFICYT KONTAKTU Z NATURĄ U DZIECI I MŁODZIEŻY XXI WIEKU A PRAKTYCZNA EDUKACJA W NAUCZANIU PRZEDMIOTÓW PRZYRODNICZYCH

Chorzów, 26 września 2015

Konferencja objęta jest patronatem naukowym przez Katedrę i Zakład Botaniki Farmaceutycznej i Zielarstwa Wydziału Farmaceutycznego Śląskiego Uniwersytetu Medycznego oraz Katedrę Pedagogiki Wczesnoszkolnej i Pedagogiki Mediów Wydziału Pedagogiki i Psychologii Uniwersytetu Śląskiego oraz dofinansowana przez Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach. Konferencja odbędzie się 26 września 2015r. i jest adresowana do naukowców, doktorantów, liderów ekologicznych organizacji pozarządowych i nauczycieli.

Głównym tematem Konferencji są zarówno przyczyny i skutki deficytu kontaktu dzieci i młodzieży z przyrodą oraz analiza osiągnięć współczesnej dydaktyki w zakresie edukacji ekologicznej i przyrodniczej oraz niwelowania tego braku.

Udział w konferencji jest nieodpłatny. Termin przysyłania zgłoszeń udziału w konferencji – 10 września 2015. Lista zgłoszeń zamknięta!

Komitet naukowy konferencji:

- dr hab. n. biol. Adam Stebel - Katedra i Zakład Botaniki Farmaceutycznej i Zielarstwa Śląskiego Uniwersytetu Medycznego

- prof. zw. dr hab. Stanisław Juszczyk -Katedra Pedagogiki Wczesnoszkolnej i Pedagogiki Mediów Uniwersytetu Śląskiego

Komitet organizacyjny konferencji:
- dr Barbara Balcer Żbikowska - Katedra i Zakład Botaniki Farmaceutycznej i Zielarstwa ŚUM, kadra Akademii Bioróżnorodności
- dr Tomasz Huk,
Katedra Pedagogiki Wczesnoszkolnej i Pedagogiki Mediów Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach
- mgr Katarzyna Kowalik Katedra i Zakład Botaniki Farmaceutycznej i Zielarstwa ŚUM, kadra Akademii Bioróżnorodności
mgr Anna Poraj – Fundacja Park Śląski
Dodatkowe informacje:

Miejsce konferencji: Park Śląski w Chorzowie, Hotel Skaut, Al. Harcerska 3.

UUdział w konferencji jest bezpłatny. Organizatorzy zapewniają serwis kawowy (kawa, herbata, ciastka) oraz materiały konferencyjne.

Referaty i postery mogą być przygotowane w języku polskim lub angielskim. Wymiary posteru: 70cmx100cm, w pionie.

Noclegi: istnieje możliwość noclegu w miejscu konferencji- Hotel Skaut http://hotel-skaut.pl/, tel. 32-241-32-91 do 3 (rezerwacje i koszty we własnym zakresie uczestnika)

Potwierdzenie zakwalifikowania do udziału w konferencji oraz szczegółowy program i informacje zostaną przesłane 15 IX 2015 roku.

Kontakt z komitetem organizacyjnym tel.666031192, Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.

1. Zielonej Akademii (prace ogrodnicze)

2. Klubu Książki Mówionej w Szpitalu Geriatrycznym