Festiwal Zaolziański

Blisko 30 tysięcy Polaków mieszka na tzw. Zaolziu, po czeskiej stronie granicznej Olzy. To społeczność, która wciąż kultywuje polskie tradycje, ale przede wszystkim może zadziwić swoją aktywnością kulturalną. Działa tam kilkanaście kapel ludowych, czy zespołów rockowych, kilka kilkudziesięciosobowych chórów, amatorskie grupy teatralne z ponad stuletnią tradycją (ale też jedyny polski teatr zawodowy za granicą – Scena Polska w Czeskim Cieszynie), a nawet zespół... gimnastyków. Bujna kultura polskich Zaolziaków jest niestety słabo znana w Polsce, a przecież może być dla nas inspiracją. Dlatego organizujmy w dniach 27-28 czerwca br. Festiwal Zaolziański w Parku Śląskim w Chorzowie – by się poznać. To największe wydarzenie promujące w Polsce kulturę Polaków z Zaolzia.

W programie festiwalu występy kapel ludowych Bukoń i Lipka, chóru żeńskiego Melodia, zespołów Neomiracles, Druha Nahoda, SilesiJah, występ Gimnastyków z Wędryni tworzących niesamowite ludzkie piramidy, spektakle dla dzieci z Teatru Lalek Bajka z Czeskiego Cieszyna oraz teatrzyków dziecięcych GAPCIO i GAPA2. Gwiazdą z polskiej strony Olzy będzie zespół Koniec Świata. Zaprosimy także na wystawę edukacyjną „Zaolzie – fenomen aktywności” oraz stoiska promocyjne Zaolzia.

Organizatorem Festiwalu jest stowarzyszenie Grupa Twórcza „Ocochodzi”, we współpracy z Polskim Związkiem Kulturalno-Oświatowym w Republice Czeskiej, przy wsparciu Ministerstwa Sprawa Zagranicznych.

Program:

sobota 27 czerwca

Oficjalne otwarcie Festiwalu

Występ chóru Melodia MK PZKO Nawsie

Występ kapeli ludowej Bukoń (Jabłonków)

Teatrzyki dziecięcy GAPCIO i młodzieżowy GAPA2 (Niebory)

Koncert zespołu SilesiJah All Stars (Karwina)

Koncert zespołu Koniec Świata

prowadzący: Otmar Kantor

niedziela 28 czerwca

Spektakl dla dzieci „O kiju samobiju” (Scena „Bajka” - Czeski Cieszyn)

Koncert kapeli Lipka MK PZKO Jabłonków