Nagroda obywatelska odebrana!

bb

Prezydent Komorowski wręczył nominację do Nagrody Obywatelskiej za Sieć Gmin Przyjaznych Seniorom

Nominację w Dzień Samorządu Terytorialnego, czyli 27 maja odebrał w Pałacu Prezydenckim wiceprezes Parku Śląskiego Marek Widuch. Nominacje wręczał prezydencki doradca Henryk Wujec, a gratulacje wyróżnionym składał Prezydent Bronisław Komorowski.

Podziękował tez uczestnikom uroczystości za współpracę z Kancelarią Prezydenta na rzecz małych ojczyzn, ale też "tej wielkiej, o której śpiewamy, że nie zginie". - Ona nie zginie między innymi dzięki Polsce samorządnej, dzięki samorządowcom – podkreślił Prezydent.

Jak dodał, "nie ma wolności bez samorządności, nie ma samorządności bez dbania o nią, bez wzmacniania jej pozycji, bez wzmacniania siły wewnętrznej".

Wyróżniona Sieć Gmin Przyjaznych Seniorom – projekt Parku Śląskiego, Fundacji Park Śląski, Fundacji Rozwoju Demokracji Lokalnej oraz Polskiego Towarzystwa Gerontologicznego – znalazła się wśród trzech projektów z całej Polski, które zostały nominowane do Nagrody Obywatelskiej Prezydenta RP w kategorii Współpraca Samorządów.

Nagrodę otrzymało Stowarzyszenie Szczecińskiego Obszaru Metropolitalnego za inicjatywę„Szczeciński Obszar Metropolitalny”.

Park Śląski po raz drugi został nominowany do tego prestiżowego wyróżnienia. Poprzedni raz – za Kongres „Obywatel Senior”.

Nagroda Obywatelska Prezydenta RP została ustanowiona przez Prezydenta Bronisława Komorowskiego w 2012 roku. Jest wyróżnieniem wybitnych, nowatorskich i efektywnych działań obywatelskich na rzecz dobra wspólnego, które mogą stanowić wzory do naśladowania.

Projekt Sieć Gmin Przyjaznych Seniorom pokazuje gminom, co powinny robić, by znacznie poprawiać jakość życia swoich starszych mieszkańców. Dotyczy: komunikacji, opieki, informacji, przestrzeni zewnętrznej, mieszkań, włączenie społecznego, szacunku. Gminy, które wprowadziły dobre działania na rzecz seniorów, otrzymują certyfikat, a potem – gdy zrealizują wszystkie wytyczne – statuetkę Gmina Przyjazna Seniorom.