Ciekawy projekt dla młodzieży. I Ty możesz zostać parkowym wolontariuszem

Sprawdzisz się w działaniu i pomożesz w organizowaniu dużych imprez, a równolegle będziesz się szkolić m.in. z zakresu zarządzania w trudnych sytuacjach, komunikacji, pierwszej pomocy. W Parku Śląskim ma powstać stała grupa młodych wolontariuszy, głównie w wieku od 16 do 18 lat. Pierwsze spotkanie- piątek, 28 lutego, godz.16.30 w Gołębniku (Aleja Różana 6)

IMG 9350

Fundacja Park Śląski i jej Parkowa Akademia Wolontariatu to prekursorzy w skali kraju, pod względem zrzeszania osób powyżej 50 roku życia, pracujących non profit na rzecz innych. – Nieco inaczej do tej pory wyglądało wsparcie ze strony młodzieży. Kilkadziesiąt młodych osób pomagało wprawdzie przy organizacji wydarzeń skierowanych do osób samotnych – wieczerzy wigilijnej i śniadania wielkanocnego – jednak ich działanie ograniczało się zwykle do jednorazowego przedsięwzięcia.

– Zależy nam na zorganizowaniu stałej grupy osób, z którymi współpracować będziemy na bieżąco, które znają park, panujące w nim zasady i jego specyfikę – tłumaczy Anna Poraj, prezes Fundacji Park Śląski. Nie ukrywa, że organizatorom akcji „I ty możesz zostać parkowym wolontariuszem", najbardziej zależy na młodzieży z miast znajdujących się w pobliżu parku. – Liczymy na ich dużą mobilność. Wszystkie działania będą zaplanowane oczywiście na kilka tygodni wcześniej, ale może się okazać, że takie osoby będą potrzebne albo wcześnie rano, albo w późnych godzinach wieczornych.

Organizatorzy szkoleń zaplanowali sześć spotkań. Pierwsze z nich odbędzie się pod koniec lutego w Gołębniku, przy alei Różanej 6. Zakres poruszanej na nich tematyki, obejmie m.in. komunikację, zarządzanie w trudnej sytuacji, poznanie parku w formie gry terenowej, specyfikę imprez sportowych oraz specyfikę imprez kulturalnych. – Dodatkowo, niektórzy uczestnicy projektu będą przeszkoleni w dziedzinie zarządzania zespołem. Chcielibyśmy, aby stali się oni liderami kolejnych grup, jakie stworzymy w przyszłości – zapowiada Poraj.

Młodzi wolontariusze mogą liczyć na stałe umowy wolontariackie, a także na certyfikaty o ukończeniu cyklu szkoleń. Będą one prowadzone wspólnie z warszawskim Instytutem Inicjatyw Pozarządowych. – Co oferujemy poza tym? Przede wszystkim cenne doświadczenie, pracę w niezwykle przyjemnym miejscu podczas realizacji bardzo poważnych przedsięwzięć. W zamian oczekujemy kreatywnego i sumiennego podejścia do obowiązków – zachęca do udziału w projekcie Filip Żok, jego kierownik.

Osoby niepełnoletnie, muszą mieć zgodę rodziców lub opiekunów na włączenie się w działania prowadzone w parku. Zapisy do grupy ruszą 9 lutego. Chętni mogą się zgłaszać, pisząc maila na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript. . W treści należy podać imię, nazwisko, wiek, miejsce zamieszkania oraz krótko umotywować swoją chęć wzięcia udziału w projekcie. Ilość miejsc jest ograniczona.

Wolontariuszy PAW zapraszamy do działań:

Zielono mi, czyli prace ogrodniczo-pielęgnacyjne - szczegóły Ewa

Budowanie budek lęgowych dla ptaków - szczegóły Ania